Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Palvelinten Hallinta H7b – Oma Moduli

Posted on May 18, 2021 by Ilmo Gröhn GNU General Public License v3.0

b) ”Oma moduli (iso tehtävä). Ratkaise jokin oikean elämän tai keksitty tarve omilla tiloilla/moduleilla.” Kopioitu Tero Karvisen sivuilta.
https://terokarvinen.com/2021/configuration-management-systems-palvelinten-hallinta-ict4tn022-spring-2021/#h7-oma-moduli

Tein saltilla tilan joka asentaa Libreofficen kaikille minioneille ja konfiguroi libreoffice-writerille haluamani fontin oletusfontin tilalle. Tämän avulla säästät aikaa käyttämällä samaa fontti-templatea kaikilla koneilla.

Suoritin projektin yksinkertaisen salt-tilan avulla. Konfiguroin ensin master-slave-arkkitehtuurin Ubuntu-masterille ja Xubuntu- sekä Debian-minioneille. Selitän tehtävässä työn vaiheet.

Aloitin modulini asentamalla uuden virtuaalikoneen Debianilla varustettuna. En selosta asennusprosessia koska se ei ole mielestäni oleellista tässä tehtävässä. Heti asennuksen jälkeen tein siitä minionin minun Ubuntu-masterilleni seuraavin komennoin:

Minionilla:
sudo apt-get update
sudo apt-get install salt-minion
sudoedit /etc/salt/minion
master: 10.0.2.15
id: debilmo
sudo systemctl restart salt-minion.service

Masterilla:
sudo salt-key -A
Y

Testataan toimivuus:
sudo salt ’*’ cmd.run ’whoami’

Testi ’whoami’ osoittaa että yhteys on muodostettu.

Libreoffice:

Aloitin tekemällä uuden modulin saltille:

sudo mkdir libre
sudoedit init.sls

sudo salt ’*’ state.apply libre

Varmistin aluksi että minioneilla on Libreofficen uusin versio asennettuna konfiguroimalla lyhyen init.sls tiedoston, josta kuva yläpuolella. Ajettuani tilan selvisi että toisella koneellani oli jo uusin versio asennettuna ja toinen päivitti sovelluksen.

Seuraavaksi piti löytää tapa säätää oletusfonttia writerissä, käytin tähän Ubuntun graafista käyttöliittymää hyödykseni. Avasin writerin ja löysin asetuksista mahdollisuuden vaihtaa fontteja polusta Tools -> Options -> LibreOffice Writer -> Basic Fonts (Western). Vaihdoin oletusfonteiksi osuvasti Loma ja Saab.

Nyt kun asetuksia on muutettu ne voidaan löytää find-komennolla ja sen avulla päästä käsiksi konfigurointitiedostoon, jota tarvitaan muutettujen oletusasetuksien levittämiseen saltilla. Kuvasta näkyy tiedostosijainti ja käytetty find-komento:

sudo find -printf ’%T+ %p\n’ |sort|tail

Tulosteen tiedostosta ./registrymodifications.xcu löytyy muutettu konfiguraatio.

nano registrymodifications.xcu
tai
cat registrymodifications.xcu

Tiedostosta löytyy kohdat DefaultFont ja arvon ”value” kohdalla näkyy muutetut oletusfontit. Testasin heti muutosta toiseen suuntaan muokkaamalla tekstitiedostoon fontille eri arvon ja varmistamalla että muutos todella tapahtuu sovelluksessa. Konfigurointi toimi moitteettomasti joten jatkoin tehtävää kopioimalla tiedoston kotihakemistoon saltia varten.

Kopioin konfigurointitiedoston saltin modulille ja muokkasin init.sls:

sudo cp registrymodifications.xcu /srv/salt/libre/
sudoedit init.sls

Testasin ajaa tilan tällä konfiguraatiolla sekä Ubuntullani että Debianilla:

sudo salt ’*’ state.apply libre

Testi onnistui suoraan! Ubuntulla tilanne oli valmiiksi jo kuten pitikin manuaalisen konfiguroinnin takia ja tilan ajaminen muokkasi Debianilla konfigurointitiedoston. Testasin vielä ja saavutin harmonisen tilan.

Tilan testaamisen jälkeen piti varmistaa että haluttu konfiguraatio toimii käytännössä joten avasin Debianillani Libreoffice-writerin ja varmistuin että totta tosiaan kaikki oli toiminut kuten pitikin ja oletusfontti oli muuttunut määritelmäni mukaiseksi.

Ajattelin että projektini oli vielä aika suppea joten asensin viel xubuntun uudelle virtuaalikoneelle. Asensin siihen myös salt-minionin ja yhdistämisen jälkeen testasin tilan toimivuuden. Tilan ajo onnistui heti ongelmitta ja avatessani Libreoffice-writerin xubuntulla minua odotti määrittelemäni oletusfontit.

Minulle henkilökohtaisesti tehtävässä oli tärkeintä nähdä toimiva tila eri koneilla koska olen tehnyt kaikki kurssin tehtävät niin että sekä master että minion ovat olleet samalla Ubuntulla.

Lähteet:

Configuration Management Systems – Palvelinten Hallinta – Spring 2021, Tero Karvinen: https://terokarvinen.com/2021/configuration-management-systems-palvelinten-hallinta-ict4tn022-spring-2021/. Luettu 18.5.2021

Salt Quickstart – Salt Stack Master and Slave on Ubuntu Linux, Tero Karvinen: https://terokarvinen.com/2018/salt-quickstart-salt-stack-master-and-slave-on-ubuntu-linux/. Luettu 18.5.2021

Salt Project Package Repo: https://repo.saltstack.com/#ubuntu. Luettu 18.5.2021

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: